Systrarna Sonntag

Följ med oss genom motgång och framgång med hästen Batman

Gips

Kategori: Mimmie

Figaro står nu i sjukboxen med gips på vänster fram, föra lördagen kom han in från hagen på tre ben. Han har varit halt till och från i veckan och jag bestämmde mig för att ta han till klinik, kliniken blev stav. Jag hade Figaro på stav i våras när han hade sian kotledsinflamtioner.

När vi kom ditt berättade jag för Morgan vad som hade hänt, vi longerade han i rishuset samt böjde alla ben högt och lågt. Knappt synlig hälta på longeringen, endast lite på v.f.
På böjproven reagerade han lågt på båda fram, hovarna visisterades med visistertång och man konstaterade en ömhet i v.f.

Urban, hovslagare på kliniken kom för att titta, han började då gräva och hittade på nya och gamla hovbölder samt massa andra spår i hoven. De fick bedöva figge för att kunna gräva ut så mkt som de behövde. Figge har nu som en hel tunnelbanma under hoven med gångar som är utgrävda.

Efter det fick han gips på sig så det inte kan komma in mer skit, Figge kommer förmodligen alltid att reagera på låga böjprov fram enligt veterinären så det var inget vi la ner tid på då han inte visar så mkt utan bara i början, han visade mer på h.f och det är förmodligen för att han har belastat den mer nu under tiden han har haft bölden. 

Hovböld
En hovböld ger ofta akut hälta, ibland så svår att hästen blir blockhalt. Typiskt för en hovböld är att hästen inte vill sätta ner trakterna utan vilar bara på tåspetsen. Hästen har också ofta svårt att vända och man ser tydligt i vändningen att den inte vill sätta ner hoven. Andra symptom är kraftig puls i benets nedre del och att själva hoven blir väldigt varm. Det är inte helt ovanligt att benet svullnar.
Det besvärliga med hovböld är att symptomen påminner mycket om symptomen för hovbensfraktur, men oftast kan en hovslagare som går igenom hoven med visitertång se om det är hovböld eller förmodad fraktur. Går det inte att utesluta en fraktur ska hästen självklart röntgas.


De tror att han har klivit på en sten ocvh sedan fått in skit nu senast som har reatat upp en mindre hovböld som redan fanns som han inte visat att han haft, plus de gamla.
På torsdag ska vi in igen och ta av gipset, ser det inte bättre ut kommer vi då att röntga, vi hoppas på det bästa och självklart vill jag att min favorit ska bli bra så fort som möjligt.





Kommentarer

  • sarih säger:

    alltså, han är ju inte jätteung, och du är ju jättetung. Kommer du fortsätta rida trots att han "alltid" kommer reagera lågt? Det är ju trots allt något fel om man får reaktion, och hästar är ju inte skapta för att rida på, och definitivt inte för att ha +100kg på ryggen...?

    2010-11-22 | 14:34:15

Kommentera inlägget här: