Systrarna Sonntag

Följ med oss genom motgång och framgång med hästen Batman

Tack!

Kategori: My

Tina om .:
Men för i helvete. Hur många ggr har dina tränare påpekat och berömt din ridning? Jag har läst det själv i din gamla blogg ett flertal ggr och resultaten du fått talar också sitt tydliga språk.
Det är klart inte optimalt att vara tung och rida, (eller göra så värst mkt annat heller för den delen?), men Figge är knappast trasig lr får hovbölder för att du väger över 70 kg?!
Folk är så himla kartiga på nätet, när de kan sitta bakom ett ybervanligt förnamn och trycka utan att ge sig tillkänna.
Tänk hur många hästar som får kotledsinflammationer och gud vet allt av sina okunniga LÄTTA ryttare. Man måste inte sitta på en häst för att träna den, tömkörning är ett ypperligt hjälpmedel t.ex. oavsett om man väger 40 eller 140 kg.

Sluta ta åt dig!
En av mina närmsta vänner oprerade sig i feb 2010. Hon har idag gått ner 36 kg(!), och ska snart börja på ridskola igen :)
Hon har bantat hela sitt liv och alla i hennes familj också, men inget hjälpte. Så är det ju ibland. Vi är alla olika!

Keep up the good work!

Globen ännu en kväll

Kategori: My

Kunde inte låta bli att ta mig till globen en vända till, hade inte köpt ngr biljetter alls detta år men fick ändå gå både lördag och söndag kväll.

Igår hade vi riktigt bra platser också, dock hade jag sett det mesta på lördagens kväll föreställning så det ända som var annorlunda var stjärnas hoppning. Tycker det är riktigt vågat av dem att rida så kort tid och sen hoppa. En annan som har ridit större delen av sitt liv skulle inte ens få för sig att hoppa den banan i globen på okänd häst.

Men denna dag blev det mer shopping, vi tog oss mkt mer tid att gå igenom alla affärer och leta efter guldkornen.

Går kvällens shopping:

2 vinter täcken från HL

Fodertilskott från örtspecialisten
Hjärtansfröjd
250g, Bra för rörligheten (Cirkulationsbefrämjande och innehåller mkt antioxidanter mm)
MSM
1kg, Vegetabiliskt välgörande ämne. Håller kroppsfunktionerna i trim ex: rörelseapparaten och huden)
 Schabrak (jätte fint ljus blått med en stor loga på, kommer dock inte ihåg namnet men något med moderna ...)

 Hundtäcke

 Set med hundkoppel och halsband

 Tidningar

 Ylle täcke

Lyckad shopping, och inräknat med det som jag handlade dagen innan gjorde jag av med 1200kr, så inte alls så farligt, jag är otroligt ekonomisk och ganska snål. Så tycker om att handla på mässor när man får bra priser :)

Så nu kommer figge hålla sig varm i vinter, ska upp ditt sen och introducera de nya tilskotten samt testa täckena.

Globen

Kategori: My

Har ikväll varit på globen, det bästa var Ankys clinic och kamelerna.
Så lite dressyr fick jag, en kamel som gör byten i varje och anky visade även hon byten i varje på hennes quarter.

Blev dock inte så mkt häst shoppning hann knappt gå i annexet, men funderar på att åka inn imorgon igen bara för att gå där i lugn och ro. Fick med mig ett stall och ett vinter täcke, nya stigbyglar och saker till min hund som reflexer och täcken.

Hoppas att vädret lugnar ner sig så att jag kan ta mig in till imorgon, skulle vara skönt att ha en dag bara för shopping, skulle väldigt gärna vilja se dressyren imorgon, men svårt att få med sig ngn för enbart dressyr tittande :)

God natt på er, min klocka är 02:30 och det är mer än någonsin dags för sängen...

Gips 1,5 vecka till

Kategori: My

Kom till kliniken igår, pappa fick vara med och köra.
Dock var det bara han och jag och han har noll häst vana och väl att de är ganska läskiga djur.

Eftersom jag inte hade ngn som kunde hjälpa mig att lasta så bestämmde sig f för att vara förjävlig, rent utsagt. Det tog mig en timme!!!!
Han har inga broddar och det var snor halt så försökte verkligen ta det försigt, men ta en pigg och uttråkad häst med lite is och snö och det är som  gjort för trubbel, han halkade runt som bambi. Han lyckades även slita sig en gång, då var han överlycklig, galopperade tre galopp språng och stod sen och pep på stället medans han kröckte på nacken, tok häst!

Fick efter många om och men in honom, tack och lov. Kollade igenom honom sen när vi kom hem samt idag och han har inga andra varma ben eller liknande efter alla bravader.

På kliniken tyckte de att det såg bra ut, men det är fortfarande alldeles för tunnt, så nu ska han stå med gipset 1,5v sen kan de förhoppningsvis slå på en sko.

Ska in den 6/12 men så mkt snö som det har kommit nu under kvällen hoppas jag att lite försvinner annars vet jag inte om jag vågar åka...

önskelista

Kategori: Mimmie

Önskelista från Globen

* GPA speed air hjälm
* Vintertäcke till chess
* Kingsland väst
* Mörkblått Kingsland schabrak
* Vit KL luva

                    

25 november

Kategori: Mimmie

Efter att ha vart på kliniken idag hämtade jag in snömonstert ute i hagen. Valde att rida utan sadel. Idag va han rikigt fin! han va pigg och glad! taktade lite i skritten. Jobbade på bra i galoppen. Han bockade lite i protest när jag bad han gå mer fram. Red lite 15m volter i galopp också. Han kämpa på bra! duktiga lilla tjockis!

Jag är väldigt sne i min kropp så vänstervarv är jobbigare för mig. Jag blir lite hängande i tygeln och flyttar över mig själv och böjer mig. Tänkte på att trampa ned vänster ben och sträcka upp mig. Vart bättre i slutet.



Mimmie och Chess

Hästmassage

Kategori: My

Varför är det bra med massage för hästen?

• gör muskler och senor elastiska
• ökar blodcirkulationen 
• ökar lymfcirkulationen
• sänker blodtrycket 
• ger frisk hårrem
• ökar antistresshormoner
• stärker immunförsvaret 


Hästmassage är förebyggande och rehabiliterande.
Massage är inte ett alternativ till veterinären.
Massage är ett komplement.


Hästens muskulatur och skelett
Lär dig mer om hur hästen är byggd, hur musklerna sitter och vilken uppgift de olika musklerna har. Se t ex på hästens hals på skisserna nedan. Som du ser går halskotorna nertill på halsen. Allt det andra är nästan bara muskler!

 


Figaro har idag fått massage av Pia Schiller något som han tycker är riktigt skönt, han får massage återkommand med 8v mellan. Ngt jag verkligen rekommenderar!

Ingen klinik

Kategori: My

Blev inget klinik besök imorse, vägade inte trotsa snö och halka. Dock måste han innan snart för att byta gipset så har bokat en ny tid till imorgon och får då göra ett försök. Visa av vägarna ser ändå helt okej ut, det är små vägarna som blir lite läskiga.

Mimmie

Kategori: Mimmie

Vilka är då vi?

Jag heter Mimmie är 19 (snart 20) år, har tagit mitt pick&pack och dragit till skåne. Där jobbar jag i ett hoppstall. De jag gör är rider hästar och tar hand om stallet. Bor även på gården.

bild från mitt rum.

Just nu har jag en sexåring i fullträning. Hon har gått 120 med tidigare ryttare men dom har inte riktigt klarat av henne. Hon är känslig och framåt - helt perfekt för mig! Sen har jag en fyra åring som jag har i träning också, han är lite speciell, men har hoppkapacitet så det räcker och blir över. Vi tror han kommer bli en av sveriges bästa hästar framöver.

Har innan tävlat och tränat ridskolans tinker Chess. Ni som läst bloggen länge har ju vart med om våran resa från början till slut. Har haft både upp och nedgångar med den lilla hästen. Som bäst fick vi 8fel i 1m och 69% i LC. Bilder och filmer finns i arkivet.

Globen

Kategori: My

På lördag blir det globen horse show, ska åka inn med tjejer från stallet, kommer ihåg förra året det var globen, då hade jag nämligen fått hem Figge dagen innan den 27 november.

Så på lördag har det varit jag och figge ett år, tänkte komma med en samling med vad vi lyckats göra under detta år sen på lördag.

Jag ska in på kvällsshown på lördag och risken finns att man shopar mer än vad amn behöver...

Men ngr saker jag ska kolla på extra är:

Ridbyxor
Hjälm
Täcken
Handskar
Hund täcke
Hund refelx

Känns väll dock lite dumt att kolla ridbyxor och hjälm då jag förmodligen inte kommer rida på 4-5månader, men kan alltid vara bra att ha sen, man ska tänka frammåt.

Några undrar om figaro kommer stå när jag vilar efter operationen, men det kommer han inte att göra, blir han bra nu kommer min syster ta över och rida igång samt träna och tävla honom under våren i dressyr. Så han kommer gå att följa iaf.




Snö

Kategori: My

Idag har det kommit riktigt mkt snö, vilket kanske inte känns sådär super bra eftersom vi ska till kliniken imorgon och måste transportera i snö kaoset, tror dock inte att det ska bli ngr problem. Är en ganska kort kör sträcka till kliniken och okej vägar. Men man kan inte låta bli att oroa sig lite, man vill ju inte att ngt ska gå fel.

Snart dax att åka upp till stallet för liten möten och ridning ikväll eventuellt, rider ridskolehäst på tisdagr i ngt som kallas lärlingsgruppen. Jag jobbar extra i stallet som ridlärare och som tack samt vidareutb får vi rida.

Ska även borsta på Figge samt ge honom hans extra mat.

.

Kategori: My

Postat av: sarih

alltså, han är ju inte jätteung, och du är ju jättetung. Kommer du fortsätta rida trots att han "alltid" kommer reagera lågt? Det är ju trots allt något fel om man får reaktion, och hästar är ju inte skapta för att rida på, och definitivt inte för att ha +100kg på ryggen...?

Anledningen till att han får en reaktion är för att han har en liten röntgen förändring där samt har haft en kotledsinflamtion för 6 mån sen ungefär, detta kommer gå över, men veterinären bedömde på detta sätt idag, det är ingen stor reaktion. Visst är det ngt fel om man får en reaktion och vi försöker hitta felet genom att åka till klinik.

Som svar på din andra fråga, jag kommer förmodligen inte rida honom ngt mer detta år och inte heller i början på nästa år, då jag kommer att opereras för att kanske få bukt på det problemet du påtalar, eftersom jag lider av en sjukdom jag inte kan göra ngt åt.

Men det har inte varit ngt problem för mig och figge pga av det "problemet", men detta blir väl ett allmänt svar också, så slipper fler störa sig på det.

Så nu vet ni...

Gips

Kategori: Mimmie

Figaro står nu i sjukboxen med gips på vänster fram, föra lördagen kom han in från hagen på tre ben. Han har varit halt till och från i veckan och jag bestämmde mig för att ta han till klinik, kliniken blev stav. Jag hade Figaro på stav i våras när han hade sian kotledsinflamtioner.

När vi kom ditt berättade jag för Morgan vad som hade hänt, vi longerade han i rishuset samt böjde alla ben högt och lågt. Knappt synlig hälta på longeringen, endast lite på v.f.
På böjproven reagerade han lågt på båda fram, hovarna visisterades med visistertång och man konstaterade en ömhet i v.f.

Urban, hovslagare på kliniken kom för att titta, han började då gräva och hittade på nya och gamla hovbölder samt massa andra spår i hoven. De fick bedöva figge för att kunna gräva ut så mkt som de behövde. Figge har nu som en hel tunnelbanma under hoven med gångar som är utgrävda.

Efter det fick han gips på sig så det inte kan komma in mer skit, Figge kommer förmodligen alltid att reagera på låga böjprov fram enligt veterinären så det var inget vi la ner tid på då han inte visar så mkt utan bara i början, han visade mer på h.f och det är förmodligen för att han har belastat den mer nu under tiden han har haft bölden. 

Hovböld
En hovböld ger ofta akut hälta, ibland så svår att hästen blir blockhalt. Typiskt för en hovböld är att hästen inte vill sätta ner trakterna utan vilar bara på tåspetsen. Hästen har också ofta svårt att vända och man ser tydligt i vändningen att den inte vill sätta ner hoven. Andra symptom är kraftig puls i benets nedre del och att själva hoven blir väldigt varm. Det är inte helt ovanligt att benet svullnar.
Det besvärliga med hovböld är att symptomen påminner mycket om symptomen för hovbensfraktur, men oftast kan en hovslagare som går igenom hoven med visitertång se om det är hovböld eller förmodad fraktur. Går det inte att utesluta en fraktur ska hästen självklart röntgas.


De tror att han har klivit på en sten ocvh sedan fått in skit nu senast som har reatat upp en mindre hovböld som redan fanns som han inte visat att han haft, plus de gamla.
På torsdag ska vi in igen och ta av gipset, ser det inte bättre ut kommer vi då att röntga, vi hoppas på det bästa och självklart vill jag att min favorit ska bli bra så fort som möjligt.





My & Figaro

Kategori: My

Ja vilka är då vi...
Vi hade tidigare bloggen oonthebit, mest inriktat på dressyr, men har nu gått ihop med min syster för att kunna få fler inlägg.

Jag är född -90.
Jag är student och studerar inom läraryrket, inriktining är väl inte riktigt bestämt än men lutar åt fritidspedagog. Jag bor med min sambo och mina två hundar, en bordercollie och en liten blandras tik. I en lgh i norra Nynäshamn. Figar står uppstalad på NRK - Nynäshamns ridklubb





Dressyr är mitt stora intresse, det är även det jag tävlar och tränar i. Vi rider på LA nivå samt går upp på regional nivå nu och satasar på MSVC.

Hästen jag sitter på är min egen, han heter Figaro. Han är född 1996 och är importerad från Danmark.
Min stora svarta prins som är otroligt arbetsglad och alltid gör sitt bästa, direkt när jag provred kännde jag direkt att detta är min häst. Vi passar varandra som handen i handsken och den känslan är helt otrolig. Jag ahr nu haft han i sen nov-09. Vi utvecklas med stormsteg hela tiden, det ska bli spännade att se hur långt vi kan gå.

 

Två systrar en blogg

Kategori: Om oss

Denna blogg kommer skrivas av Mimmie och My Sonntag.
Hästarnas som bloggen till största del komemr handla om är Figaro och Chess.

Mer info kommer!